Binak Alia ndan një gjyq në Gash

From Wikisource
Jump to navigation Jump to search
BINAK ALIA NDAN NJË GJYQ NË GASH
nga Binak Alia


BINAK ALIA NDAN NJË GJYQ NË GASH

Njërit nga krahina e Gashit i shkuan disa miq. Meqë nuk kishte bukë, i zoti i shtëpisë dërgoi gruan te fqinji për të marrë hua. Gruaja shkoi, por nuk u kthye. I shoqi shkoi te fqinji dhe kur pyeti për gruan, i thanë se nuk e kishin parë. Si përcolli miqtë, i shoqi pyeti gjithë fshatin për gruan, por asnjëri nuk dinte gjë për të. Pas tri ditësh, gruaja erdhi në shtëpi.

- Ku ishe? - e pyeti i shoqi.

- Te fqinji, - ia ktheu e shoqja, - dhe më ka përdorur si ka dashtë.

Të nesërmen i shoqi i vrau djalin fqinjit. Ngjarjen e mori vesh fshati dhe dy familjet u ngujuan brenda në kulla. Për të ndarë këtë gjyq, thirrën Binak Alinë nga Dragobia. Binaku i tha fqinjit:

- Në qoftë se kërkon gjakun e djalit, duhet t'i çosh hasmit tri ditë gruan tënde.

- Atë punë nuk mund ta bëj, - tha fqinji.

- Atëherë ai që të vrau djalin nuk të ka asnjë borxh, sepse nderi i gruas me vrasjen e djalit shkojnë një për një, - tha Binaku.