Nje dite e ka korbi

From Wikisource
Jump to navigation Jump to search

Poezia ka ne themel nje parabole biblike.Sipas saj korbi ka qene dikur pellumb,por per shkak te nje mekati te rende,qe ka bere,u denua te jete perhere i zi.Simbolizon ndjellakeqin,ate qe sjell gjema.Ai nuk eshte i kesaj ane,ka erdhur nga diku.Mjedisi ku vendoset eshte paqesor dhe mesdhetar(ullinjte, dheu i bute)Pellumbat bejne folene nen shkrepa dhe vallzojne me finese e bukuri,me gugatje te gezueshme nen ullinj.Ne nentekst merret vesh se vendi nga ka erdhur,apo geni i korbit,eshte krejt i kundert me cka gjeti ketu.Ne kete atmosfere paqeje,korbit i duket vetja pellumb,Per sa kohe?Per nje dite,jo me shume.(Nje dite e ka dhe korbi)Poezia ndertohet keshtu mbi alegorine universale te pellumbit dhe korbit.Ne nentekst gjithashtu,shfaqet nje kontrast midis ambjentit qe perfaqeson korbi,ai vjen nen shkrepa nga shkrepat,ai eshte perfaqesues i nje ambienti te eger,perballe ambjentit te bute qe perfaqesojne pellumbat,ai eshte i zi perballe bardhesise,ai eshte nje(korbi),perballe shumeve(pellumbave).Duke u ndalur tek ky fakti i fundit,mendoj se autori ,duke thene korbi,pra duke folur ne nr njejes per te,dhe pellumbat,pra duke folur ne nr shumes per ta,kerkon te tregoje se ne kete bote mekatare,ne qender eshte njeriu,i cili nga natyra eshte mekatar,megjithate,njeriu,kjo bote, eshte e prirur dhe e dominuar nga e mira,nga njerezorja,dhe jo nga mekati,nga e keqja.-Ne nje veshtrim vertikal,perballe fjaleve;dheu i bute,vallet,nen hijen e ullinjve,gazullimi i pergjithshem,ritmi i flatrave,si nenstilema te figures se pellumbave,krijojne imazhin e bukurise,miresise,paqes etj.Ne kundervenje me to ,si karakterizuese te korbit,me vijne ndermend fjalet:shkrepat,ashpersia e shkrepave,neper gure pervelues,shkretia,klithmat"kra,kra"e tj,qe krijojne imazhin e shemtise,se keqes,luftes...-Mendoj se po te perpiqemi te krijojme nje ide per identitetin social te korbit,ne bie nder mend kafsheria e njeriut(njeri per njeriun eshte ujk).Identitetin Politik-diktatoret(Hitleri,Enveri...).Identitetin nacional(tradhetine ,armikun,) Identitetin Individual-e keqja si pjese e dyzimit te shpirtit te njeriut, perballe se mires.